Ben je de bijsluiter van een geneesmiddel verloren, kan je de kleine lettertjes op papieren bijsluiters niet goed lezen of ben je op zoek naar meer informatie over een geneesmiddel? Raadpleeg dan de bijsluiter online of download de bijsluiter als een pdf-bestand. Je kan dan in- en uitzoomen, belangrijke tekst markeren, het bestand opslaan en indien nodig ook afdrukken.
Soorten bijsluiters
Voor elk geneesmiddel bestaan er twee soorten bijsluiters, namelijk:
- Patiëntenbijsluiter of bijsluiter voor het publiek.
Dit is de bekende bijsluiter die standaard in de verpakking van het geneesmiddel zit. Deze bijsluiter bevat o.a. informatie over de samenstelling, de eigenschappen en indicaties, de posologie of dosering, de toedieningswijze, contra-indicaties en eventuele bijwerkingen, interacties (met andere geneesmiddelen, voedingstoffen of cosmetica), wat te doen bij overdosering, hoe te bewaren, enz. - Wetenschappelijke bijsluiter ook wel SKP genoemd.
Deze bijsluiter bevat meer details en is bestemd voor gezondheidszorgbeoefenaars zoals dokters en apothekers. SKP is de afkorting van ‘Samenvatting van de Kenmerken van het Product’.Ter info: Afhankelijk van de bron kan men ook de afkortingen RCP, ZMA en SPC tegenkomen want in het Frans noemt men de wetenschappelijke bijsluiter ‘Résumés des Caractéristiques du Produit’ (RCP), in het Duits ‘Zusammenfassungen der Merkmale der Humanarzneimittel’ (ZMA) en in het Engels ‘Summaries of Product Characteristics’ (SPC).
Bijsluiters online raadplegen & downloaden
Op onderstaande websites kan je de bijsluiters van geneesmiddelen downloaden als pdf-files en deze vervolgens raadplegen op je computer of indien gewenst eerst afdrukken.
Webadressen:
- Patiëntenbijsluiters: e-compendium.be
- Wetenschappelijke bijsluiters (SKP’s): e-compendium.be (wetenschappelijk)
Uitgever: Pharma.be, dit is de Algemene Vereniging van de Geneesmiddelenindustrie die de farmaceutische ondernemingen met een vestiging in België groepeert.
Website: bijsluiters.fagg-afmps.be
Uitgever: Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG)
Andere gerelateerde websites:
- BCFi – Het Belgisch Centrum voor Farmacotherapeutische Informatie (BCFi) is een non-profit organisatie die werd opgericht in 1971. Artsen, apothekers en andere zorgverleners werken er nauw samen met experts in elk farmacotherapeutisch domein. Je kan er zoeken op merknaam, stofnaam of ander trefwoord.
- European Medicines Agency (EMA) – Het Europees Geneesmiddelenbureau is een gedecentraliseerd agentschap van de Europese Unie (EU) dat verantwoordelijk is voor de wetenschappelijke evaluatie, supervisie en veiligheidscontrole van geneesmiddelen in de EU.
- EU Register of medicinal products for human use – Een alfabetische lijst van alle geneesmiddelen die werden vergund door de Europese Commissie.